In september 2024 ging Ouderlicht van start: het Ouder- en Jeugdsteunpunt (OJS) in onze regio waar ouders en jongeren terechtkunnen voor onafhankelijke steun en informatie. Hanneke de Rooij, medewerker bij Ouderlicht, blikt terug en deelt nieuws van de afgelopen periode.

Weet jij Ouderlicht al te vinden?

Ouderlicht wordt steeds beter gevonden. Niet alleen door ouders, maar ook door scholen. Zo kwamen er enkele procesgerichte vragen binnen over de overgang van PO naar VO.
Hanneke van Ouderlicht is ook betrokken bij een aantal complexe casussen. “Ik volg het proces, dat bij ingewikkelde situaties, bijvoorbeeld als er veel partijen betrokken zijn, lang kan duren. Na elk stapje in zo’n proces heb ik dan even contact met ouders. Ik vraag dan bijvoorbeeld of alles duidelijk is.” De inzichten zijn waardevol, zegt Hanneke: “Daarmee kunnen we bijvoorbeeld ontdekken waar processen beter kunnen als het gaat om passend onderwijs. Naast ondersteunen en informeren is deze signaleringsfunctie een belangrijke taak van het ouder- en jeugdsteunpunt.”

In de buurten in gesprek met ouders

In sommige buurten zijn er ouderkamers. Wist je dat je daar Ouderlicht ook voor kunt uitnodigen? Hanneke komt graag langs om ouders op een begrijpelijke manier meer te vertellen over Ouderlicht. “Bij de ouderkamers waar ik recent was waren best veel allochtone moeders. Voor hen is het fijn als ik rustig uitleg kan geven. Of kan verwijzen naar de informatiefilmpjes in andere talen. Meestal snappen ze daarna beter wat Ouderlicht voor hen kan betekenen.”
Heb jij in jouw buurt ook een ouderkamer of andere bijeenkomst waar je Ouderlicht voor wilt uitnodigen? Dat kan! De contactgegevens vind je op www.ouderlicht.nl.

Wat vinden leerlingen belangrijk?

Leuk nieuws: eerstejaarsstudenten Media van Yonder (ROC) gaan een onderzoek doen voor ons leerlingsteunpunt! Ze gaan bekijken hoe een leerlingsteunpunt eruit zou moeten zien, welk kanaal geschikt is om leerlingen te bereiken, wat een passende naam kan zijn, welke informatie er moet zijn etc. Ook gaan ze creatief aan de slag met tekst en ontwerp. Extra bijzonder is dat sommige betrokken studenten zelf passend onderwijs hebben gehad. Daardoor kunnen zij als ervaringsdeskundige heel goed meedenken over wat wel en niet werkt.
In april is de kick-off van dit project, daarna gaan de studenten 3 uur per week aan de slag. Eind juni geven ze een presentatie. Uiteraard volgt er later dit schooljaar een update over deze mooie samenwerking.

Ouderlicht en andere steunpunten op de digitale kaart

Wist je dat je alle ouder- en jeugdsteunpunten kunt terugvinden op een landkaart? Ga hiervoor naar Ouder- en Jeugdsteunpunten op de kaart. De website biedt ouders, leerlingen en professionals een makkelijke manier om het ouder- en jeugdsteunpunt in hun regio te vinden door te zoeken op plaatsnaam of naam van de school.

Terugblik landelijke bijeenkomst ouder- en jeugdsteunpunten

Op 16 januari was de landelijke bijeenkomst ‘Gehoord, gezien & geholpen’ voor ouder- en jeugdsteunpunten, speciaal bedoeld voor medewerkers van deze steunpunten en directeuren van samenwerkingsverbanden. De bijeenkomst werd georganiseerd door Ondersteuningsplein OJS, Ministerie van OCW en Onderwijsconsulenten.Tijdens deze bijeenkomsten mocht Hanneke, de medewerker van ons eigen ouder- en jeugdsteunpunt Ouderlicht, deelnemen aan het panelgesprek. Hierin vertelde ze wat haar werk inhoudt om zo anderen te informeren en inspireren. Benieuwd naar een korte impressie van de bijeenkomst? Bekijk dan de aftermovie.

Lees ook het eerdere interview met Hanneke.