Vraag en Antwoord
De bedoeling van de zorgplicht is dat de school waar het kind wordt aangemeld de ouders/verzorgers ondersteunt in het vinden van een passende onderwijsplek. De zorgplicht geldt voor alle scholen.
- De ouders/verzorgers melden hun kind schriftelijk aan. Het kind mag niet jonger zijn dan drie jaar. De school zorgt voor een officieel aanmeldformulier dat beschikbaar is op de eigen website.
- Op het officiële aanmeldformulier van de school geven ouders/verzorgers aan of ze hun kind ook elders hebben aangemeld. Daarbij geven zij ook de eerste voorkeur aan. Deze keuze bepaalt welke school de zorgplicht heeft.
- De school met de zorgplicht vraagt informatie op bij de ouders/verzorgers en bij een school van herkomst. Ouders zijn verplicht alle relevante informatie te geven.
- De school onderzoekt of zij het kind passend onderwijs kan bieden, zo ja, dan schrijft zij de leerling in. ‘Geen plaats’ ontslaat de school in deze fase niet van de zorgplicht.
- Zo nee, dan onderzoekt de school welke aanvullende ondersteuning gewenst is om de leerling toch een passend aanbod te kunnen doen. Lukt het met deze hulp dan schrijft zij de leerling in.
- Lukt het niet om de leerling een passend aanbod in de eigen school te doen dan worden de ouders/verzorgers hiervan in kennis gesteld. Wat wordt het alternatief?
- De school gaat op zoek naar een passende plek binnen ons samenwerkingsverband, hierbij rekening houdend met de wensen van ouders/verzorgers.
- De school nodigt de ‘nieuwe school’ uit en komt, samen met ouders/verzorgers, tot afstemming.
- De school gaat na of een TLV nodig is (SBO of SO) of dat het samenwerkingsverband gevraagd moet worden voor financiële ondersteuning (voorinstromer, verhuizer van buiten het verband, SBO/SO leerling van buiten het verband).
- De school vraagt m.b.v. het instrument ‘Ondersteuning en Overdracht’ indien van toepassing de TLV, de middelen (of beide) aan bij het samenwerkingsverband.
Bij toekenning wordt de TLV door het Loket Plein 013 naar de aanvragende basisschool gestuurd en in afschrift naar de ouders/verzorgers. De ouders/verzorgers melden aan bij de school waarmee is afgestemd en geven de TLV af bij deze school. De TLV bedraagt altijd minimaal een heel schooljaar.
In de wet is opgenomen: zorgplicht geldt voor het bestuur van de school waar de leerling is ingeschreven of wordt aangemeld.
- De wet gaat hiermee voorbij aan de kinderen die én zijn ingeschreven op een school én waarbij de ouders/verzorgers het kind elders aanmelden.
- Als regel geldt: zorgplicht ligt bij de school waar de ouders/verzorgers aanmelden.
Deze school voert dus de regie over het vinden van een passende plek.
- Is een kind al ingeschreven op een school van ons verband en is er geen sprake van aanmelden door ouders/verzorgers op een andere school, dan ligt de zorgplicht bij de school waar het kind is ingeschreven.
- Als een TLV afloopt en ouders/verzorgers melden hun kind niet elders aan dan geldt: de SBO of SO is zorgplichtig en doorloopt de stappen van de zorgplicht.
- Na afloop van een residentiële plaats (RP) wordt altijd contact gelegd met de voormalige school. Uitgangspunt is dat het kind op de voormalige school het onderwijs voortzet. Als ouders/verzorgers er voor kiezen bij een andere school aan te melden dan ligt daar de zorgplicht maar wordt de voormalige school hier altijd bij betrokken. RP wordt als een ‘niet onderwijs onderbreking’ beschouwd. Dit betekent dat als na een RP een verwijzing naar SBO of SO plaatsvindt, de bekostiging hiervan plaatsvindt als ware er geen RP geweest.
De wet geeft ouders het recht om op elke school te kunnen aanmelden. Het kan voorkomen dat ouders op meerdere scholen aanmelden. Om te voorkomen dat hierdoor meerdere scholen zorgplichtig gaan handelen is met de besturen van Plein 013 afgesproken dat elke school op het aanmeldformulier opneemt
- heeft u uw kind ook op andere scholen aangemeld?
- zo ja, welke?
- welke school heeft uw voorkeur?
De ouders tekenen dus nadrukkelijk zelf op het aanmeldformulier aan welke school de voorkeur heeft. Hier ligt dan de zorgplicht.
In de wet is een overgangsregeling opgenomen voor de kinderen die op 1 augustus 2014 waren ingeschreven bij het Speciaal Onderwijs.
- Alle leerlingen hebben het recht tot Speciaal onderwijs tot 1-8-2016.
- Dit recht vervalt bij
-verhuizing naar een woonadres buiten het samenwerkingsverband;
-bij wisseling van school (ook binnen het verband);
-bij de overgang naar het Voortgezet onderwijs.
De herindicatie van de zittende leerlingen in het Speciaal onderwijs zal vóór 1-8-2016 moeten zijn afgerond. Naar verwachting zal het samenwerkingsverband daar in overleg met het Speciaal onderwijs vanaf schooljaar 2015-2016 mee starten. Als een kind op dat moment niet opnieuw een TLV ontvangt, houdt het kind het recht op Speciaal onderwijs tot 1-8-2016.
Het beschermingsrecht geldt niet voor leerlingen in het SBO. Op het moment dat hun oude PCL beschikking afloopt dient een nieuwe TLV te worden aangevraagd. Bij veranderen van speciale basisschool binnen het samenwerkingsverband blijft hun beschikking gewoon geldig.
Voordat een kind kan worden ingeschreven op een SBO of SO is een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) van het samenwerkingsverband nodig. Er zijn vier soorten TLV:SBOSO LaagSO MiddenSO Hoog
- De TLV moet worden aangevraagd bij het samenwerkingsverband waarvan de school een leerling verwijst of indien er geen verwijzende school is, de postcode van het woonadres van de leerling behoort.
- Een TLV is bij wet altijd aan tijd gebonden en heeft een termijn waarin minimaal een heel schooljaar is opgenomen.
- Een TLV voor SBO geeft alleen recht op plaatsing op een speciale basisschool in het eigen samenwerkingsverband. Een TLV voor SO geeft recht op elke school voor Speciaal onderwijs voorheen cluster 3 en 4, dus ook buiten het samenwerkingsverband.
- De TLV voor SBO wordt door de speciale basisschool bewaard in het leerling dossier. De bekostiging van de leerlingen wordt verrekend door het samenwerkingsverband.
De TLV voor SO wordt door de school voor Speciaal onderwijs bewaard in het leerling dossier maar wordt ook gebruikt voor het aanmelden bij BRON/DUO voor de bekostiging. BRON/DUO verrekent de kosten van plaatsen in het SO met het samenwerkingsverband.
In de wet is opgenomen door wie de TLV moet worden aangevraagd.
- De school van het samenwerkingsverband waar het kind is ingeschreven.
- Als er geen school van inschrijven is (bijvoorbeeld een voorinstromer of een verhuizer van buiten de regio) de school waar het kind is aangemeld.
Als door het samenwerkingsverband een TLV wordt afgegeven wordt deze door het samenwerkingsverband verzonden naar de aanvragende school en in afschrift aan de ouders/verzorgers. De ouders/verzorgers nemen de TLV mee naar de school waar zij hun kind aanmelden.
Samenwerkingsverband Plein 013 heeft een digitaal instrument ‘Ondersteuning en Overdracht’ ontwikkeld dat ingezet kan worden bij kinderen die zijn aangewezen op extra ondersteuning. Via DOD kunnen de gegevens uit het leerlingvolgsysteem worden ingelezen. Het digitale instrument helpt bij het in beeld krijgen van de ondersteuningsbehoefte van het kind en is een goed hulpmiddel bij het gesprek met ouders en het overleg met partners. De school is geheel vrij om het instrument te gebruiken voor leerlingen met extra ondersteuning.
In onderstaande twee gevallen (of een combinatie ervan) zet de school het dossier van de leerling door naar Loket Plein 013. Dit gebeurt in ‘Ondersteuning en Overdracht’ automatisch als de school daarom vraagt. Voor deze situaties is het gebruik van “Ondersteuning en Overdracht’ dus verplicht.
en/of
- Aanvraag om de kosten van het arrangement (deels) over te nemen
Alleen scholen van Plein 013 zetten een dossier digitaal door naar Loket Plein 013. Zij beschikken over een code waarmee ze ‘Ondersteuning en Overdracht’ kunnen gebruiken. Doorzetten naar Loket Plein 013 gebeurt door:
- de school uit ons verband waar het kind is ingeschreven;
- als er geen school van inschrijven is, de school waar het kind is aangemeld.
Deze laatste situatie doet zich voor bij kinderen in de voorinstroom en bij verhuizers van buiten het samenwerkingsverband.
Dit betekent dat de school waar een kind wordt aangemeld altijd contact opneemt met de school waar het kind is ingeschreven. Deze laatste vult ‘Ondersteuning en Overdracht’ in.
De ouders van jonge kinderen die al begeleid worden door zorgpartners (GGZ, MEE, JGZ, Loket Vroeghulp, Jeugdzorg, Sterk Huis, De Speelbergh, DVI De Hondsberg en Kobalt) laten zich ondersteunen door de zorgpartner. Deze kan hen helpen bij:
- twijfel over de sociale kaart van het samenwerkingsverband;
- twijfel over de juiste keuze voor hun kind.
Van belang is dat de ouders dit doen voordat zij hun kind gaan aanmelden bij een school. Als de ouders namelijk wel aanmelden is de school van aanmelden immers zorgplichtig en gaat deze die rol vervullen.
De route voor deze ouders is dan:
- Gesprek tussen zorgpartner en ouders over de schoolloopbaan en keuze school;
- Gesprek met de school waar aan gedacht wordt;
- Bij overeenstemming zet de zorgpartner het dossier door naar Loket Plein 013;
- Na bespreking binnen Loket Plein 013 en het afgeven van de TLV (indien van toepassing) volgt formeel aanmelden bij de school.
Het is in het belang van het kind om op tijd met deze route te beginnen. In ieder geval enkele maanden voordat het kind schoolgaand zal worden. In sommige gevallen is een tweede of zelfs derde gesprek nodig om tot een goede, gezamenlijke keuze te komen.
Voor de cluster 2 leerlingen (doof, slechthorend, ernstige spraak- taal moeilijkheden) heeft de wetgever een uitzondering gemaakt, net als voor blinde en slechtziende kinderen (cluster 1).
- Voor cluster 1 en cluster 2 kinderen blijft de systematiek van de ‘oude rugzak’ nog bestaan, met dien verstande dat de middelen van deze rugzakken niet rechtstreeks naar de scholen gaan maar beheerd worden door het expertise centrum van de meest nabije cluster 2 school. In ons geval is dat De Spreekhoorn in Breda met een dependance in Tilburg.
- Ouders van een kind met een ondersteuningsbehoefte op de gebieden van cluster 1 of 2 melden hun kind aan bij een reguliere basisschool of bij de SO-school van cluster 1 of cluster 2.
- Als de ouders kiezen voor aanmelden bij een reguliere school gaat deze school in overleg met de cluster 1 of cluster 2 school voor aanvullende ondersteuning (voormalige rugzak). Als de basisschool tot de conclusie komt dat hun school niet de passende plek is, ook niet met de aanvullende ondersteuning vanuit cluster 1 of cluster 2, dan treedt de school opnieuw in overleg met de ouders om dit te melden. De school gaat dan in overleg met de clusterschool om te bezien of plaatsing mogelijk is en vraagt een TLV aan bij cluster 1 of cluster 2.
Samenwerkingsverband Plein 013 kent vier groepen kinderen die voor de bekostiging kunnen worden voorgelegd aan het samenwerkingsverband.
- Kinderen die vóór eerste aanmelding bij een school van Plein 013 worden begeleid door een zorgpartner (GGZ, MEE, JGZ, Loket Vroeghulp, Jeugdzorg, Sterk Huis, De Speelbergh, DVI De Hondsberg en Kobalt).
- Kinderen die vóór eerste aanmelding bij een school van Plein 013 waren ingeschreven op een SBO of SO.
Voor deze twee groepen kinderen geldt: het arrangement wordt vastgesteld door Loket Plein 013 en de bekostiging door Plein 013 blijft van kracht, ongeacht de school van het samenwerkingsverband waar het kind is ingeschreven. De bekostiging door Plein 013 is dus gegarandeerd, de inhoud van het arrangement en bijbehorende kosten worden bij einde arrangement of bij andere schoolkeuze (TLV nodig) bekeken.
- Kinderen die op 4-jarige leeftijd de basisschool voor het eerst gaan bezoeken (voorinstroom)
- Kinderen die van buiten de regio in onze regio komen wonen (verhuizers)
Voor deze twee groepen kinderen kan de school binnen een jaar na de eerste schooldag een arrangement ter bekostiging voorleggen aan het samenwerkingsverband. Loket Plein 013 stelt het arrangement en bijbehorende kosten op. De school voert, onafhankelijk van de uitkomst van Loket Plein 013, altijd het arrangement uit dat met ouders is overeengekomen.
Het gebruik van de jaar-regeling geldt alleen voor de school van het samenwerkingsverband waar de eerste aanmelding plaatsvond (nieuwe leerling voor het swv). Per kind kan dit dus maar één keer voorkomen.
Sommige kinderen worden tijdelijk behandeld of opgevangen in een residentiële instelling voor gehandicaptenzorg, jeugdhulpverlening of gezondheidszorg. Deze kinderen worden voor korte of langere duur opgenomen in deze zorginstelling. Als de behandeling of opvang én onderwijs vanuit één plan noodzakelijk is, ontvangt het kind tijdelijk onderwijs op een school voor Speciaal onderwijs. We noemen dit Residentiële plaatsen (RP).
- Vanaf 1 augustus 2015 worden deze Residentiële plaatsen bekostigd door het samenwerkingsverband.
- De kosten voor deze plaatsen komen niet voor rekening van het ondersteuningsbudget van de (basis)school waar de leerling was ingeschreven maar worden betaald door het samenwerkingsverband.
- De leerling wordt ingeschreven bij de SO school.
- Voor plaatsing in een RP is geen TLV nodig
- Ruime tijd voordat de RP ophoudt (einde behandeling door zorginstelling) gaat de SO school in gesprek met de ouders over de voortzetting van het onderwijs na de RP.
- Na afloop van een RP wordt altijd automatisch eerst contact gelegd met de voormalige school. Uitgangspunt is dat het kind op de voormalige school het onderwijs voortzet. Als ouders er voor kiezen bij een andere school aan te melden dan ligt daar de zorgplicht maar wordt de voormalige school hier altijd bij betrokken. RP wordt als een ‘niet onderwijs onderbreking’ beschouwd. Dit betekent dat als na RP een verwijzing naar SBO of SBO plaatsvindt de bekostiging hiervan plaatsvindt als ware er geen RP geweest.
- Als ouders niet gaan aanmelden op de school van herkomst (of een andere school), dan ligt de zorgplicht bij de SO school. Deze treedt altijd in overleg met de school van herkomst, vraagt desgewenst een TLV aan of zoekt een andere passende plek conform de zorgplichtopdracht.
De kosten voor een geïndiceerde plaatsing (dus met TLV) komen ten laste van het ondersteuningsbudget van de ‘verwijzende’ school, waarbij de uitzonderingen als voorinstroom, halfjaar regeling en verhuizers van buiten het verband ook van toepassing zijn.
Het samenwerkingsverband Plein 013 heeft een verantwoordingsplicht over de besteding van de middelen ten behoeve van extra ondersteuning. Plein 013 heeft ervoor gekozen een groot deel van het budget over te hevelen naar de scholen. Zij ontvangen jaarlijks een ondersteuningsbudget van het samenwerkingsverband. Logisch dat zij na afloop van dat schooljaar een financiële verantwoording afleggen.
- De school heeft van Plein 013 een model ontvangen dat zij kan gebruiken bij het opstellen van een begroting bij het ondersteuningsbudget.
- Na afloop van het schooljaar wordt het begrotingsmodel geactualiseerd en gebruikt als verantwoording van het ondersteuningsbudget.
- De school levert dit aan bij haar schoolbestuur.
- Het schoolbestuur verzamelt de verantwoordingen en maakt een verantwoording op bestuursniveau en levert dit, inclusief de schoolverantwoordingen, aan bij Plein 013.
De baten van het ondersteuningsbudget zijn al voorberekend voor de komende vijf jaren (meerjarenbegroting Plein 013) en worden jaarlijks geactualiseerd op basis van het leerlingaantal van 1 oktober voorafgaand aan het schooljaar.