Taakspel

Met Taakspel in groep 3 t/m 8 houden leerlingen zich beter aan klassenregels.
Daardoor neemt onrustig en storend gedrag af.
Leerlingen kunnen dan beter en taakgericht werken.
Bovendien ontstaat er een prettiger klassenklimaat.

Vanaf schooljaar 2017-2018 is ook een versie voor kleuters beschikbaar.

Hoe werkt Taakspel?

Leerlingen spelen Taakspel in teams tijdens de reguliere lessen of activiteiten. De leerkracht of docent bespreekt welke klassenregels er tijdens Taakspel gelden. De leerlingen – in teams – stimuleren elkaar om zich aan de regels te houden. Alleen dan komen ze in aanmerking voor de beloning, die zij van te voren met elkaar afspraken. Bijvoorbeeld een traktatie of een leuk spel. De leerkracht of docent deelt tijdens het spelen van Taakspel alleen complimenten uit en negeert negatief gedrag.

De achterliggende theorie van Taakspel is The Good Behavior Game uit Amerika. Deze methodiek is gebaseerd op de leertheorie. De belangrijkste technieken uit deze theorie voor Taakspel zijn: gedragsinstructie (vertellen welk gedrag gewenst is), modelleren (leerlingen leren van elkaar), positieve bekrachtiging van gewenst gedrag (complimenteren/ belonen), afzwakken van ongewenst gedrag (door middel van een passende ‘boete’), uitdoven van ongewenst gedrag (negeren) en visuele feedback van resultaten (bijvoorbeeld op een teamposter).

Wat kan Plein 013 bieden:

  • De consulenten van Plein 013 zijn getraind om Taakspel in de klas te begeleiden. Hierdoor zijn zij in direct contact met de leerkrachten, die het spel in hun klas uitvoeren.
  • IB-ers kunnen worden opgeleid om een licentie te verkrijgen om in de toekomst zelf de eigen leerkrachten te begeleiden.
  • Vanaf schooljaar 2017-2019 is ook een versie Taakspel voor kleuters beschikbaar. Leerkrachten voor de groepen 1-2 zijn ook van start gegaan met deze aangepaste versie van Taakspel.

In het schooljaar 2017-2018 hebben 208 cursisten deelgenomen aan de opleidingen.

Voor meer info over Taakspel zie ook de website http://www.taakspel.nl

Plein013_LR088

background

Ontmoeten, verbinden, versterken