In oktober 2023 ontmoetten onderwijs- en opvangprofessionals uit Tilburg-Zuidwest elkaar tijdens het ‘Zie je mij’-congres in het Koning Willem II stadion. Een uniek congres, omdat de behoefte, de ideeën én de organisatie van professionals uit de buurt zelf kwamen. Het werd zo succesvol dat er vandaag nog over wordt gepraat. Norman de Langen, directeur van BS de Borne en tevens buurtvoorzitter, was een van de leden van de werkgroep. Enthousiast blikt hij terug: “Het was echt een waardevolle dag.”
“Twee jaar geleden stelde de gemeente Tilburg NPO-middelen beschikbaar waarvoor buurten een aanvraag konden indienen. In Tilburg-Zuidwest hebben we samen een plan gemaakt en dat werd goedgekeurd. We wilden iets groots organiseren, met als doel professionals uit zowel het onderwijs als de kinderopvang bij elkaar te brengen en kennis te delen. Qua moment paste dit goed: doordat onderwijs en opvang in deze tijd fuseerden was er behoefte aan ontmoeting.”
Zo ontstond het idee van een groot congres. Het thema van al snel helder: kijken achter het gedrag van kinderen. Norman: “In onze buurt merkten we dat er een sterke behoefte was om dit thema verder uit te diepen. Gedrag van kinderen zegt zoveel, maar de echte vraag is: wat ligt erachter? Door de NPO-middelen konden we echt uitpakken en dit thema groots en in gezamenlijkheid aanvliegen.”
Om het congres vorm te geven, werd er in het buurtoverleg besloten een werkgroep op te richten. “In Tilburg-Zuidwest komen we ongeveer acht keer per jaar met verschillende partners uit de buurt bij elkaar. In zo’n overleg hebben we een werkgroep samengesteld. Acht personen, waaronder ook mensen uit de kinderopvang, verdeelden de taken. Iedereen was gemotiveerd om er iets moois van te maken. En na de eerste brainstormsessie stond de basis voor een mooi programma.”
Het congres startte met een spreker: Sarah Dear. Zij legde uit hoe de succesvolle Michaela Community School in Londen omgaat met gedrag, het verband tussen waarden, gedrag en cultuur. Hierna konden konden de aanwezigen in drie rondes deelnemen aan allerlei workshops, zoals ‘Trauma sensitief lesgeven’, ‘Systemisch werken in het basisonderwijs’, ‘Taalachterstand en het effect op gedrag’ en ‘Het is echt anders, de ontwikkeling van jongens en meisjes’.
Rond half 7 sloten ook professionals uit de kinderopvang aan. “Tijdens het eten ontmoetten onderwijs en kinderopvang elkaar,” vertelt Norman. “Die ontmoeting was een waardevol onderdeel van de dag. Aansluitend was er nog een keynote met veel interactie en verbinding door Joep van Deudekom én een gezellige borrel als afsluiting.”
Het congres werd met bijna 200 deelnemers een groot succes. “Omdat het voor alle scholen een studiedag was, hadden alle collega’s de mogelijkheid om te komen. De reacties waren overweldigend positief. De opzet van de dag, de inhoud van de workshops en de ontmoetingen – alles kwam perfect samen.”
Naast het congres zelf, werd er ook gekeken naar wat er na afloop met de opgedane kennis gedaan kon worden. Norman legt uit: “We hadden ongeveer twee derde van de NPO-subsidie gebruikt voor de dag zelf. Het resterende bedrag hebben we verdeeld over de scholen in de buurt. Elke school kon met dat geld een verdieping kiezen op een van de thema’s van het congres.”
Op Norman’s school, BS de Borne, koos het team er bijvoorbeeld voor om zich verder te verdiepen in het verschil in opvoeding tussen jongens en meisjes. “Dat was een onderwerp waar wij ons als school echt in wilden vastbijten. Andere scholen kozen weer voor andere thema’s. Het was mooi om te zien dat iedereen op zijn eigen manier verder kon bouwen op wat we tijdens het congres hadden geleerd.”
Norman kijkt met trots terug op het congres. “We zouden het zo weer doen,” zegt hij vastberaden. “Het was zo waardevol om met zoveel professionals samen te komen en echt de tijd te nemen om te kijken naar wat kinderen nodig hebben. Maar je hebt wel financiële middelen nodig om zoiets te kunnen organiseren. Dankzij de NPO-gelden konden we dit realiseren, en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”