Heeft een leerling extra ondersteuning of gespecialiseerde ondersteuning nodig? Dan volgen er een aantal stappen waarin school, samenwerkingsverband en ouders nauw samenwerken. Samen zorgen we ervoor dat elke leerling zich goed kan ontwikkelen.

Het begint met de basis- en extra ondersteuning

Elke school is zelf verantwoordelijk voor het planmatig bieden van basis- en extra ondersteuning. Hierbij zijn de leerling en de ouders, de leerkracht, de intern begeleider (IB’er)/kwaliteitscoördinator (KC’er), de begeleider passend onderwijs (BPO’er) en het ondersteuningsteam betrokken. De afspraken die we binnen ons samenwerkingsverband hebben gemaakt over wat onder elk ondersteuningsniveau valt, wie wat doet en wie betrokken is, hebben we uitgewerkt in een overzichtelijk document*.

Als de ondersteuning onvoldoende blijkt en er twijfel is of er meer of wat anders nodig is dan de school kan bieden, dan kan de Adviescommissie van het samenwerkingsverband betrokken worden.

Dit doet de Adviescommissie

De Adviescommissie van Plein 013 denkt met scholen en ouders mee over welke aanpak, expertise, ondersteuning of onderwijsplek het beste past. Het doel is dat leerlingen zo veel mogelijk passend onderwijs in de buurt krijgen. De Adviescommissie is onafhankelijk, kent alle scholen en voorschoolse voorzieningen en heeft een brede expertise in het onderwijsveld, de jeugdhulpverlening, het medische domein en de sociale kaart van Tilburg en omgeving.

Bij het adviseren over en het toekennen van arrangementen op de eigen basisschool of voor plaatsing in een van de speciale voorzieningen (Talentklas/Parelklas) is de Adviescommissie altijd betrokken. Daarnaast adviseert de Adviescommissie over de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het SBO of SO door het geven van een deskundigenadvies.

* Dit document is een begrijpelijke samenvatting die afgeleid is van een uitgebreide procedure. Hier vind je de volledige versie daarvan.

Handige folders

Als een kind op school zit en blijkt dat er extra ondersteuning nodig is, wat zijn dan de stappen? We hebben compacte folders gemaakt waarin we beschrijven hoe het proces van advies, toeleiding en plaatsing gaat. Daarin lees je ook wie (school, ouders, Adviescommissie) wanneer betrokken is.

 

Liever een gedrukte versie? Vraag deze aan bij de school of mail naar adviescommissie@plein013.nl.

De bureaudienst

De Adviescommissie van Plein 013 heeft een bureaudienst die bereikbaar is voor bijvoorbeeld:

  • het inplannen van een adviesgesprek
  • korte algemene adviesvragen
  • het afstemmen of een aanvraag voor een adviesgesprek nodig is
  • vragen over de werkwijze van de adviescommissie

Bereikbaarheid

De bureaudienst is van maandag t/m donderdag te bereiken van 9.00 tot 12.00 uur. Is de bureaudienst in gesprek? Mail dan een terugbelnotitie naar adviescommissie@plein013.nl.

Werkwijze aanvraag adviesgesprek

Er kan pas een aanvraag van een adviesgesprek gedaan worden vanaf ondersteuningsniveau 2b. Dat betekent ook dat er een OPP moet zijn, dat de leerling is besproken binnen een zorgteam of ondersteuningsteam, en dat de begeleider passend onderwijs betrokken is.

Mocht er om een andere reden toch behoefte zijn aan een adviesgesprek dan kun je dit afstemmen met de bureaudienst. De adviesgesprekken vinden doorgaans plaats in de middag (behalve op vrijdag).