“Fieke is een dapper meisje en gaat met haar spierziekte ‘gewoon’ naar de basisschool in de eigen buurt”
Fieke is 12 jaar en zit in groep 7 van basisschool De Vonder in Riel. Haar ouders Sietske en Bas van Hal vertellen dat Fieke helemaal op haar plek is op school. “We zijn tot op de dag van vandaag blij dat ze, ondanks haar motorische beperking, de kans kreeg om hier naar school te gaan.” We zitten aan tafel met intern begeleider Saskia Michielsen. Zij begeleidt Fieke vanaf het moment dat ze op De Vonder kwam. “Fieke is een enthousiast meisje en een doorzetter!”
Sietske vertelt dat Fieke is geboren met een spierziekte. “Fieke ging als jong kind drie dagdelen naar de peutergroep bij Libra. Dat is een dagbehandeling voor peuters met een motorische beperking. Ze kreeg daar de therapieën die ze toen nodig had: fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Fieke had vooral moeite met praten, want voor een goede spraakontwikkeling is mondmotoriek belangrijk.”
Bas vertelt verder. “Toch wilden we graag dat Fieke naar een basisschool in Riel zou gaan, zodat ze haar sociale leven hier zou opbouwen. Met vrienden en vriendinnen in de buurt. Dat is gelukt. Sinds ze groep 6 twee keer heeft gedaan, heeft ze zelfs vrienden en vriendinnen uit haar oude én haar nieuwe klas.” Sietske vertelt dat ook het team van Onderwijscentrum Leijpark Fieke een plaats op een reguliere basisschool gunde. “Ze zou daar veel kunnen leren van andere kinderen en de talige omgeving zou haar goed doen. We zijn in gesprek gegaan met De Vonder, waar onze oudste dochter toen net een half jaar op school zat.”
Bieden wat een leerling nodig heeft
Saskia herinnert zich dit nog goed en vertelt hoe het team van De Vonder met zo’n vraag aan de slag gaat. “Als ouders een leerling met extra ondersteuningsbehoefte aanmelden, bekijken wij samen met ouders of wij de passende school kunnen zijn. Wat wij als school belangrijk vinden, is dat we de leerling zien in de huidige situatie. Samen met onze directeur ben ik naar de peutergroep van Fieke gegaan. We bekeken welk aanbod ze daar kreeg, hoe ze was in de groep en hoe ze op dingen reageerde. Ook spraken we met de orthopedagogen van Libra. We kiezen voor deze aanpak omdat wij willen bekijken of we kunnen bieden wat een leerling nodig heeft en of we dat langdurig kunnen blijven bieden. Dit bespreken we met ons team voordat we een besluit nemen. Op die manier is iedereen betrokken en maken we sámen de keuze om een leerling aan te nemen.”
Sietske reageert lachend. “Gelukkig zeiden jullie na het bezoek en de gesprekken dat Fieke van harte welkom was op De Vonder. Jullie wilden haar graag een kans geven om zich goed te kunnen ontwikkelen. Wij hebben vanaf het begin het gevoel gehad dat Fieke hier met open armen is ontvangen. En wij zien dat leerkrachten enthousiast zijn. Zij zien hoe Fieke hier in groep 1 startte en hoe zij nu is, in groep 7. Daar zit echt een stijgende lijn in en het is heel mooi om die ontwikkeling te volgen.” Bas vult Sietske aan. “Fieke was in 2015 de eerste leerling die met een extra ondersteuningsbehoefte op De Vonder kwam. Dat was nieuw na de invoering van de Wet passend onderwijs.”